Hvor bløde skal løbesko være?
Langt størstedelen af danske løbere køber de samme løbesko år efter år, hvilket der ikke umiddelbart er noget galt i. Dog skader det ikke at reflektere lidt over, hvor vidt du løber i den rigtige løbesko. I denne artikel ser jeg på vigtigheden af at vide om du skal have en blød sko, der giver en behagelig støddæmpning eller en hård løbesko. Det viser sig, at det er af afgørende betydning for din løbestil, din effektivitet og din skadesrisiko.
En lynhurtig intro til støddæmpning i løbesko
Der er mange måder at kategorisere løbesko. En er efter løbestil: Supination, neutral eller overpronation. Mængden og typen af støddæmpning vil i mange tilfælde være forskellig efter hvilken type løbestil du har.
Hvis du overpronerer moderat eller kraftigt, er det vigtigt at din støddæmpning er stabil og ikke giver for meget efter. Den svangstøtte du har på indersiden af skoen hjælper dig med at reducere din pronation.
Løbere med en neutral løbestil eller en supinerende løbestil kan bedre tillade sig bløde støddæmpningssko. Det er behageligt med en blødt bounce, men er det også det mest optimale valg?
Kan man teste den bedste støddæmpning?
Det er min overbevisning at der findes et uendelig antal holdninger til hvilke løbesko, som er de bedste. Selv laver vi årligt en løbesko test (seneste 2014), hvor vi vurderer +50 par løbesko ud fra en række parametre. Vær dog varsom med disse tests, da én løbesko ikke er den bedste for alle løbere.
Forskellen på blødhed og støddæmpning
At have en blød løbesko er ikke ensbetydende med at have en god støddæmpning. Et godt eksempel er Nike Free skoen, som er en utrolig blød løbesko. Er det ensbetydende med at skoen har en god støddæmpning?
Nej.
En god støddæmpning er tilpasset den enkelte løber. Er du en meget tung løber og lander du meget hårdt, behøver har du behov for en hårdere støddæmpning. Det gør at støddæmpningsmaterialet (som sidder i mellemsålen) presses sammen over tid og ikke for hurtigt, som det ville gøre i en blød løbesko.
Forestil dig at du vejer 90 kg og løber i et par bløde gummisko. Når du lander presses hele skoen lynhurtigt sammen, men modstanden er ikke stærk nok, og derfor vil du efter 1/10 sekund ”ikke have mere støddæmpning” tilbage, og resten af støddæmpningen vil du tage fra med i ankelled, knæled og hofter.
Det skriger af skader.
Eksempler på hårde og bløde løbesko
Jeg vil gerne give dig et par helt konkrete eksempler med bløde og hårde løbesko, så du har en idé om hvad jeg mener.
Bløde løbesko
Bløde løbesko er typisk gode for dig, som er en let løber, og som har en neutral eller let supinerende løbestil. Med ”let løber” refereres til 1) let vægt, og/eller 2) let løbestil, hvor du ikke har meget vertikal bevægelse – altså du holder dig nogenlunde horisontalt i dit løb uden at hoppe for meget op og ned. Her er et par eksempler på bløde løbesko:
Nike Lunarglide er en efterhånden meget blød løbesko, som kan bruges af løbere med neutral eller let pronerende løbestil. Nike selv påstår at deres Flywire teknologi gør at alle typer af løbestil kan benytte skoen, men her må jeg være lidt skeptisk. Læs her en anmeldelse og test af Nike Lunarglide.
Et andet eksempel er Adidas Supernova Sequence Boost. Denne sko har den bløde Boost mellemsål, som giver et behageligt bounce når du løber. Skoen er til let pronerende løbestil, og frarådes af løbere med neutral løbestil. De bør kigge på AdiStar Boost i stedet for. Du kan læse en anmeldelse af Energy Boost fra Adidas her.
Hårde løbesko
Hvis du har tendens til at overpronere skal du være opmærksom på at du ikke hopper i et par alt for bløde løbesko. Du har brug for stabiliteten, særligt på indersiden af svangen. Det er dog vigtigt at understrege at blødheden af mellemsålen ikke bare er blød eller hård. Mellemsålen kan godt være blød i hælpartiet og hård i forfoden. Ikke desto mindre får du et enkelt eksempel på en hård løbesko her.
Den sko jeg gerne vil fremhæve er Nike Zoom Structure, som giver en god stabil løbeoplevelse for den moderat overpronerende løber. Kilen på indersiden af sålen er kraftig, og støddæmpningen hård. Derfor er skoen et oplagt valg for den tungere løber. Læs anmeldelsen af Nike Zoom Structure her. Derudover er tunge løbere meget glade for New Balance 1260, som er særligt egnet til kraftigt overpronerende løbere.
Et godt råd med på vejen
Generelt er det vigtigt at du ikke løber i en blød løbesko fordi den føles blød og behagelig. En ting er komfort, en anden er den biomekaniske tilgang til løbetræning og løbestil, hvor et par forkerte løbesko vil forøge risikoen for løbeskader.